YÜKSEK KOLESTEROL
Her türlü bitkisel lif,kolesterolü düşürme gücüne
sahiptir.
SARMISAK:Hem tansiyonu düşürür,hem de kolesterolü
düşürür. Sarmısak ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin hasarını
önleyen antioksidan etkisinin,içerdiği
’’allisin’’ maddesinden
kaynaklandığı deneysel çalışmalarda görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak,
sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’ enzimi ile temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü
ile meydana geliyor.Yani,sarmısağın etkili olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu
şart.
1 baş sarmısak iyice
ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada
tüketilir.
10 gr sarmısak iyice
ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün
bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
YEŞİL MERCİMEK: Tansiyonu dengeler. İçindeki ’’esculin’’ tansiyon yükseltici etki gösterirken,içindeki
’’ choline’’ maddesi tansiyonu düşürücü etki gösterir.Birbirlerine zıt özellik
gösteren bu iki etken madde,yeşil mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik
kazandırır.Mercimek aynı zamanda,iyi bir protein deposudur.Ayrıca,kolesterolü
düşürür.Yeşil mercimeği, tansiyonu dengelemesi için, yağsız olarak pişirip
yemelidir.
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu
bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin
büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve
yağları eritici özellikler taşır. Domates ve domates ürünleri ;en kuvvetli
antioksidan karotenoit’lerden biri olan
likopen bakımından zengindir.Domates ve domates ürünlerinde ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve
karotenoitler’den(beta karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da
bulunmaktadır.Bu bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının
(ateroskleroz) en önemli etkenlerinden olan
lipoprotein ve vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet
kümelenmesini engellediği ,ayrıca kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir.Kötü huylu
kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar için zararlı ürünlere dönüşümünü
belirgin bir şekilde azaltır.
ÇEMEN OTU (BOY OTU): Musilaj
denen,yumuşatıcı lifler açısından zengindir.Kolesterol düşürücü etkisi
hem deney hayvanlarında hem de klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır.
SUSAM :İçerdiği ’’ fitosterol’’ isimli etken madde bakımından en
zengin bitkidir.’’Fitosterol’’,kan dolaşımına karışıp,kolesterolün dışarı
atılmasını sağlar.
Fitosterol
içeren diğer bitkiler:Marul,ayçiçeği
tohumu,fındık,salatalık,kuşkonmaz,bamya,karnabahar,ıspanak,incir,soğan,çilek,balkabağı,turp,kayası,domates,kereviz,zencefil
CEVİZ : Ceviz tohumunun
üzerindeki sarı tabaka (zar) da bulunan polifenolik bileşiklerin suya geçmesini sağlamak gerekli.
Polifenolik bileşikler ;kuvvetli antioksidan özelliklerine bağlı olarak ,kötü
kolesterolün oksitlenerek daha zararlı
şekline dönüşmesini engelleyebilmektedir.Ceviz tohumu içindeki doymamış
yağ asitleri,kolesterolü kontrol eder.
Toplam kolesterolü ve
kötü kolesterolü(LDL) düşürmek için ceviz diyeti,iyi kolesterolü (LDL)
yükseltip,trigliseritleri düşürmek için özellikle soğuk suda yetişen balıkları yemek daha
yararlı.
Günde 3 adet ceviz,
zarı ile birlikte bir gece suda bekletilerek, hem suyu içilmeli hem de kendisi
yenmelidir.
BADEM:Ceviz gibi, kalp ve damar işlevlerini destekleyici ve özellikle total
kolesterol ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürücü özelliği
vardır.İçindeki selüloz bakımından zengin lif,fitosteroller ve E vitamini
,kolesterolü düşürücü etkiye sahiptirler.Kuruyemişler arasında ,çözünmeyen lif
açısından en zenginidir.Çözünmeyen lifler;bağırsak içeriğinin artarak
dolu kalması ve dolayısıyla uzun süre doygunluk hissedilmesinin yanı
sıra,besinlerdeki kolesterol emilimini engellemektedir.Bademin kavrulmamış
olması en iyisidir.
AVOKADO: Yağ bakımından zengindir.Ancak,kolesterolü düşürür.
FASULYELER: Kolesterolü düşüren ’’ lesitin’’ve ’’ beta-glukan’’
içerirler
HAVUÇ: İçerdiği ’’ pektin’’ isimli lif kolesterolü düşürür.3 hafta süreyle
,günde 2 adet havuç yenmelidir.
Pektin
içeren diğer gıdalar:Elma,turunçgillerin
kabuklarının içindeki etli beyaz kısım.Portakal yerken,kabuğunun hemen
altındaki beyaz kısmı da yemelidir.
YULAF KEPEĞİ : İçerdiği ’’ beta-glukan’’ kolesterolü düşürür.
ZEYTİN YAPRAĞI: İçerisindeki ’’ oleuropein ve hidroksitirozol’’ kuvvetli
antioksidan özelliğe sahiptir.Bu maddeler,tansiyon düşürücü,kolesterol
düşürücü,kanı sulandırıcı özellikler gösterir. . Kalp damar sağlığı üzerinde
etkilidir.
1 bardak kaynar suya
10 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ZERDEÇAL:Yapılan deneysel çalışmalarda , zerdeçalın ; kötü kolesterol
(LDL) ve total kolesterol seviyelerini düşürdüğü, iyi kolesterol (HDL) yi yükselttiği
görülmüştür.Bu durumun; başlıca etken maddesi olan ’’ kurkumin’’ den kaynaklandığı
ve kurkumin’in ,muhtemelen yağ asidinin metabolizmasını etkileyerek gösterdiği düşünülmektedir.Kurkumin;in
antioksidan,yangı (iltihap) giderici özellikleri vardır.Ancak;kurkumin’in , vücut
tarafından emilimi düşük olduğundan,bal ile karıştırılıp yenmesi daha uygundur.
TARÇIN: Trigliserit ,kötü kolesterol (LDL) ‘nün kontrol altına alınmasında faydalı
olduğu ,yapılan çalışmalarda görülmüştür.İyi kolesterol (HDL) yi yükseltir.
Günde, 1-3 çay kaşığı toz
tarçın veya tarçın kabuğu içilmelidir.
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği
ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr
biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil
konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.