YÜKSEK KOLESTEROL
Her türlü bitkisel lif,kolesterolü düşürme gücüne sahiptir.
 SARMISAK:Hem tansiyonu düşürür,hem de kolesterolü düşürür. Sarmısak ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin hasarını önleyen antioksidan etkisinin,içerdiği   ’’allisin’’ maddesinden  kaynaklandığı deneysel çalışmalarda görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak, sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’ enzimi ile temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü ile meydana geliyor.Yani,sarmısağın etkili olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu şart.
1 baş sarmısak iyice ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada tüketilir.
10 gr sarmısak iyice ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
YEŞİL MERCİMEK: Tansiyonu dengeler. İçindeki ’’esculin’’ tansiyon yükseltici etki gösterirken,içindeki ’’ choline’’ maddesi tansiyonu düşürücü etki gösterir.Birbirlerine zıt özellik gösteren bu iki etken madde,yeşil mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırır.Mercimek aynı zamanda,iyi bir protein deposudur.Ayrıca,kolesterolü düşürür.Yeşil mercimeği, tansiyonu dengelemesi için, yağsız olarak pişirip yemelidir.
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve yağları eritici özellikler taşır.  Domates ve domates ürünleri ;en kuvvetli antioksidan  karotenoit’lerden biri olan likopen bakımından zengindir.Domates ve domates ürünlerinde  ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve karotenoitler’den(beta karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da bulunmaktadır.Bu bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının (ateroskleroz) en önemli etkenlerinden olan  lipoprotein ve vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet kümelenmesini engellediği ,ayrıca kan basıncını düşürdüğü  tespit edilmiştir.Kötü huylu kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar için zararlı ürünlere dönüşümünü belirgin bir şekilde azaltır.
ÇEMEN OTU (BOY OTU): Musilaj  denen,yumuşatıcı lifler açısından zengindir.Kolesterol düşürücü etkisi hem deney hayvanlarında hem de klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır.
SUSAM :İçerdiği ’’ fitosterol’’ isimli etken madde bakımından en zengin bitkidir.’’Fitosterol’’,kan dolaşımına karışıp,kolesterolün dışarı atılmasını sağlar.
Fitosterol içeren diğer bitkiler:Marul,ayçiçeği tohumu,fındık,salatalık,kuşkonmaz,bamya,karnabahar,ıspanak,incir,soğan,çilek,balkabağı,turp,kayası,domates,kereviz,zencefil
CEVİZ :  Ceviz tohumunun üzerindeki sarı tabaka (zar) da bulunan polifenolik  bileşiklerin suya geçmesini sağlamak gerekli. Polifenolik bileşikler ;kuvvetli antioksidan özelliklerine bağlı olarak ,kötü kolesterolün oksitlenerek daha zararlı  şekline dönüşmesini engelleyebilmektedir.Ceviz tohumu içindeki doymamış yağ asitleri,kolesterolü kontrol eder.
Toplam kolesterolü ve kötü kolesterolü(LDL) düşürmek için ceviz diyeti,iyi kolesterolü (LDL) yükseltip,trigliseritleri düşürmek için özellikle  soğuk suda yetişen balıkları yemek daha yararlı.
Günde 3 adet ceviz, zarı ile birlikte bir gece suda bekletilerek, hem suyu içilmeli hem de kendisi yenmelidir.
BADEM:Ceviz gibi, kalp ve damar işlevlerini destekleyici ve özellikle total kolesterol ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürücü özelliği vardır.İçindeki selüloz bakımından zengin lif,fitosteroller ve E vitamini ,kolesterolü düşürücü etkiye sahiptirler.Kuruyemişler arasında ,çözünmeyen lif açısından en zenginidir.Çözünmeyen lifler;bağırsak içeriğinin artarak dolu kalması ve dolayısıyla uzun süre doygunluk hissedilmesinin yanı sıra,besinlerdeki kolesterol emilimini engellemektedir.Bademin kavrulmamış olması en iyisidir.
AVOKADO: Yağ bakımından zengindir.Ancak,kolesterolü düşürür.
FASULYELER: Kolesterolü düşüren ’’ lesitin’’ve ’’ beta-glukan’’ içerirler
HAVUÇ: İçerdiği ’’ pektin’’ isimli lif kolesterolü düşürür.3 hafta süreyle ,günde 2 adet havuç yenmelidir.
Pektin içeren diğer gıdalar:Elma,turunçgillerin kabuklarının içindeki etli beyaz kısım.Portakal yerken,kabuğunun hemen altındaki beyaz kısmı da yemelidir.
YULAF KEPEĞİ : İçerdiği ’’ beta-glukan’’  kolesterolü düşürür.
ZEYTİN YAPRAĞI: İçerisindeki ’’  oleuropein ve hidroksitirozol’’ kuvvetli antioksidan özelliğe sahiptir.Bu maddeler,tansiyon düşürücü,kolesterol düşürücü,kanı sulandırıcı özellikler gösterir. . Kalp damar sağlığı üzerinde etkilidir.
1 bardak kaynar suya 10 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ZERDEÇAL:Yapılan deneysel çalışmalarda , zerdeçalın ; kötü kolesterol (LDL) ve total kolesterol seviyelerini düşürdüğü, iyi kolesterol (HDL) yi yükselttiği görülmüştür.Bu durumun; başlıca etken maddesi olan ’’ kurkumin’’ den kaynaklandığı ve kurkumin’in ,muhtemelen yağ asidinin metabolizmasını etkileyerek gösterdiği düşünülmektedir.Kurkumin;in antioksidan,yangı (iltihap) giderici özellikleri vardır.Ancak;kurkumin’in , vücut tarafından emilimi düşük olduğundan,bal ile karıştırılıp yenmesi daha uygundur.
TARÇIN: Trigliserit ,kötü kolesterol (LDL) ‘nün kontrol altına alınmasında faydalı olduğu ,yapılan çalışmalarda görülmüştür.İyi kolesterol (HDL) yi yükseltir.
Günde, 1-3 çay kaşığı toz tarçın veya tarçın kabuğu içilmelidir.
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.

1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.