KAN DOLAŞIMINI DÜZENLEME
Kan dolaşımını
düzenlemek için; Damarları genişletici,yüzeysel kan dolaşımını uyarıcı,idrar
arttırıcı bitkiler kullanılmalıdır.
YÜKSEK TANSİYON
ALIÇ:Etkinliği ve zararsızlığı onaylanmış
ender bitkilerden biridir.Kalp ,damar sitemi ve beyinde oluşturduğu olumlu
etkiler ancak 2-3 haftalık kullanımdan sonra görülmeye başlar.Alışkanlık yapmaz,sürekli
kullanımında sakıncası yoktur.Özellikle kalp yetmezliği tedavisinde etkilidir. Yapılan
çalışmalar,’’ikinci derece kalp yetmezliği’’tedavisinde etkili olduğunu ortaya
koymuştur.
Aynı zamanda kalp krizini önlediği de
saptanmıştır. Dolaşımı sağlayan damarları ,özellikle koroner damarları
genişleterek kan pompalamasını
rahatlatır ,böylece kalp kaslarının daha fazla kan ve oksijenle
beslenip,güçlenmesini sağlar.Yüksek kan basıncını(yüksek tansiyon) dengeler.Kan
dolaşımındaki bu olumlu gelişmeden beyin
de yararlanır,bellek güçlenir. Bir bardak kaynar suya, 4-5 gr yaprak ve çiçek
konur,4-5dk demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
Bir bardak kaynar
suya,20 gr ezilmiş meyvesi konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
SARMISAK:Hem tansiyonu düşürür,hem de
kolesterolü düşürür. Sarmısak ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin
hasarını önleyen antioksidan etkisinin,içerdiği ’’allisin’’ maddesinden kaynaklandığı deneysel çalışmalarda
görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak, sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’ enzimi ile
temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü ile meydana geliyor.Yani,sarmısağın etkili
olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu şart.
1 baş sarmısak iyice
ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada
tüketilir.
10 gr sarmısak iyice
ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün
bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
SOĞAN : Her gün 2-3
kaşık soğan yağı içilmelidir.Ancak,yağı bulmak zor olacağından,her gün bol bol
soğan yemelidir.
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu
bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin
büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve
yağları eritici özellikler taşır. Domates
ve domates ürünleri ;en kuvvetli antioksidan
karotenoit’lerden biri olan likopen bakımından zengindir.Domates ve
domates ürünlerinde
ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve karotenoitler’den(beta
karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da bulunmaktadır.Bu
bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının (ateroskleroz) en
önemli etkenlerinden olan lipoprotein ve
vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet kümelenmesini engellediği
,ayrıca kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir.Kötü
huylu kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar için zararlı ürünlere dönüşümünü
belirgin bir şekilde azaltır.
KEDİ OTU: Gamma butirik asit (GABA) tansiyonu düzenler.Kedi
otu,GABA’yı engelleyen bir enzimi,etkisiz hale getiren valerenik asit içerir.Bu
nedenle,valerenik asit içeren gıdalar almak, yüksek oranda GABA yani düşük
tansiyon demektir.
1 bardak suya,2-3 gr
biraz ezilmil kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
SEMİZ OTU: Omega -3 yağ asitleri
olarak bilinen yararlı bileşikler bakımından en zengin bitkisel kaynaktır.Omega
-3 yağ asitleri; kalp krizine neden olan kanın pıhtılaşmasını önler.Semiz
otu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen antioksidanlarla doludur.Semiz otu
ayrıca,bire bir oranlarda kalsiyum ve magnezyum içerir.Bu açıdan da kalp
dostudur.
Magnezyum
içeren gıdalar:Yeşil
yapraklı bitkiler,çalı fasulyesi,haşhaş
tohumu,kakao,susam,yulaf,börülce,tüm baklagiller,işlenmemiş tahıllar
Omega -3
yağ asitleri soğuk su
balıklarında da (somon,uskumru,sardalye) bulunur.
BROKOLİ: Hem ,tansiyon düşüren kalsiyumu bol içerir,hem de hem de
tansiyon düşüren daha başka etken maddeler içerir.
HAVUÇ: Tansiyon düşüren sekiz farklı etken maddeye sahiptir.
LİMON: Yüksek tansiyonda ;içerdiği flavonoit’de bulunan ''diosminin'' ve'' hesperidin''’in
damarlar üzerindeki etkisi ile, kan
basıncını düşürdüğü klinik çalışmalarla tespit edilmiştir.Limon kabuğunda ve
etli beyaz kısmında bulunan ''naringin''
isimli falavon’un çeşitli kanser tipleri
üzerinde,etkili olabileceği deneysel olarak görülmüştür.Ayrıca,vücut için
yararlı bir mineral olan potasyum bakımından da zengindir.Bu mineral,kasları ve
buna bağlı olarak kalbin fonksiyonlarını düzgün bir biçimde yerine getirmesini
sağlar,metabolizmayı hızlandırır,kan basıncını kontrol halinde tutar,felç
riskini azaltır,sinir uyarılarının kaslara iletilmesinde rol oynar.
Limon suyu,aynı
aileden olan greyfurt suyu gibi, aynı şekilde etki ederek ,vücutta bazı
ilaçların emilimini arttırarak,ilacın istenilenden daha fazla emilmesine bağlı
olarak yan etkiler gösterebilir.Bu nedenle,gerek limon suyu gerekse greyfurt
suyunu, (ilaç içiminden ya 2-3 saat önce ya da 2-3 saat sonra) ,içmelidir.
NAR: Tansiyonu düşürür.
KARABAŞ OTU:Hastalık meydana gelince
kullanılmalıdır.Yani,hastalığı önlemek için kullanılmamalıdır.İçerdiği
rosmarinik asit hem kanı sulandırır hem de damar sertliğine iyi gelir.İçerdiği
1,8-cineole tansiyonu düşürür.1 bardak kaynar suya ,2 gr(1 tatlı kaşığı) bitki
konur,3-4 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SAFRAN : İçerdiği ’’crocetin’’ maddesi tansiyonu düşürür.Safran
yemeklerde kullanıldığı gibi,çayı da yapılarak kullanılabilir.
BAHARATLAR: Rezene,yabani mercankökşk,karabiber,fesleğen,tarhun
ZEYTİN YAPRAĞI:İçerisindeki ’’ oleuropein ve hidroksitirozol’’ kuvvetli
antioksidan özelliğe sahiptir.Bu maddeler,tansiyon düşürücü,kolesterol
düşürücü,kanı sulandırıcı özellikler gösterir.Kalp damar sağlığı üzerinde
etkilidir.
1 bardak kaynar suya 10 gr yaprak konur,8-10
dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KİRAZ SAPI:İyi idrar söktürücüdür.1 bardak suya 4-5 gr kiraz sapı
konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
HUŞ AĞACI YAPRAĞI: Doğal bir idrar söktürücüdür.Hem böbrek hem
de idrar yolu iltihabına karşı etkilidir.İdrar söktürücü etkisi,içerdiği
flavonoid’lerden ’’hiperosid’’ ve
’’kuersetin’’ maddelerinden
kaynaklanmaktadır.
1 bardak kaynar suya,3-4
gr bitki yaprağı konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KEREVİZ:Yemeğini yemelidir.
ARMUT:İyi idrar söktürücüdür.
JAPON SARMAŞIĞI(Pueraria lobata) :İçerdiği ’’puerarin’’ isimli
etken madde ,E vitamininden yaklaşık 100
kat daha etkili bir antioksidan özelliğine
sahiptir.Hem tansiyonu düşürür, hem de kalp hastalıklarından ve kanserden koruyucu
özelliğe sahiptir.
KARPUZ ÇEKİRDEĞİ : Yarım avuç karpuz çekirdeği öğütülür, 2 bardak
suda ,15 dk kaynatılır,süzülür,içilir.
KALSİYUM:Bol
kalsiyum almak tansiyonu düşürür.Kalbi rahatlatır.Kalsiyum içeren bitkiler:Brokoli,ısırgan
otu,bakla,mercanköşk,kekik,horoz ibiği(Amaranthus)
YEŞİL MERCİMEK: Tansiyonu dengeler. İçindeki ’’esculin’’ tansiyon yükseltici etki gösterirken,içindeki
’’ choline’’ maddesi tansiyonu düşürücü etki gösterir.Birbirlerine zıt özellik gösteren
bu iki etken madde,yeşil mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırır.Mercimek
aynı zamanda,iyi bir protein deposudur.Yeşil mercimeği, tansiyonu dengelemesi için,
yağsız olarak pişirip yemelidir.
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği
ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr
biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10
dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ZUFA
OTU:Tansiyonu
dengeler.
1 bardak kaynar suya 5-6 gr yaprak ve sap karışımı konur, 4-5 dk demlenir,günde
1-2 bardak içilir.