KAN DOLAŞIMINI DÜZENLEME
Kan dolaşımını düzenlemek için; Damarları genişletici,yüzeysel kan dolaşımını uyarıcı,idrar arttırıcı bitkiler kullanılmalıdır.
YÜKSEK TANSİYON
ALIÇ:Etkinliği ve zararsızlığı onaylanmış ender bitkilerden biridir.Kalp ,damar sitemi ve beyinde oluşturduğu olumlu etkiler ancak 2-3 haftalık kullanımdan sonra görülmeye başlar.Alışkanlık yapmaz,sürekli kullanımında sakıncası yoktur.Özellikle kalp yetmezliği tedavisinde etkilidir. Yapılan çalışmalar,’’ikinci derece kalp yetmezliği’’tedavisinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
 Aynı zamanda kalp krizini önlediği de saptanmıştır. Dolaşımı sağlayan damarları ,özellikle koroner damarları genişleterek  kan pompalamasını rahatlatır ,böylece kalp kaslarının daha fazla kan ve oksijenle beslenip,güçlenmesini sağlar.Yüksek kan basıncını(yüksek tansiyon) dengeler.Kan dolaşımındaki  bu olumlu gelişmeden beyin de yararlanır,bellek güçlenir. Bir bardak kaynar suya, 4-5 gr yaprak ve çiçek konur,4-5dk  demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
Bir bardak kaynar suya,20 gr ezilmiş meyvesi konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
SARMISAK:Hem tansiyonu düşürür,hem de kolesterolü düşürür. Sarmısak ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin hasarını önleyen antioksidan etkisinin,içerdiği   ’’allisin’’ maddesinden  kaynaklandığı deneysel çalışmalarda görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak, sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’ enzimi ile temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü ile meydana geliyor.Yani,sarmısağın etkili olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu şart.
1 baş sarmısak iyice ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada tüketilir.
10 gr sarmısak iyice ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
SOĞAN : Her gün 2-3 kaşık soğan yağı içilmelidir.Ancak,yağı bulmak zor olacağından,her gün bol bol soğan yemelidir.
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve yağları eritici özellikler taşır.  Domates ve domates ürünleri ;en kuvvetli antioksidan  karotenoit’lerden biri olan likopen bakımından zengindir.Domates ve domates ürünlerinde  ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve karotenoitler’den(beta karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da bulunmaktadır.Bu bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının (ateroskleroz) en önemli etkenlerinden olan  lipoprotein ve vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet kümelenmesini engellediği ,ayrıca kan basıncını düşürdüğü  tespit edilmiştir.Kötü huylu kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar için zararlı ürünlere dönüşümünü belirgin bir şekilde azaltır.
KEDİ OTU: Gamma butirik asit (GABA) tansiyonu düzenler.Kedi otu,GABA’yı engelleyen bir enzimi,etkisiz hale getiren valerenik asit içerir.Bu nedenle,valerenik asit içeren gıdalar almak, yüksek oranda GABA yani düşük tansiyon demektir.
1 bardak suya,2-3 gr biraz ezilmil kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
SEMİZ OTU: Omega -3  yağ asitleri olarak bilinen yararlı bileşikler bakımından en zengin bitkisel kaynaktır.Omega -3 yağ asitleri; kalp krizine neden olan kanın pıhtılaşmasını önler.Semiz otu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen antioksidanlarla doludur.Semiz otu ayrıca,bire bir oranlarda kalsiyum ve magnezyum içerir.Bu açıdan da kalp dostudur.
Magnezyum içeren gıdalar:Yeşil yapraklı bitkileralı fasulyesi,haşhaş tohumu,kakao,susam,yulaf,börülce,tüm baklagiller,işlenmemiş tahıllar
Omega -3 yağ asitleri soğuk su balıklarında da (somon,uskumru,sardalye) bulunur.
BROKOLİ: Hem ,tansiyon düşüren kalsiyumu bol içerir,hem de hem de tansiyon düşüren daha başka etken maddeler içerir.
HAVUÇ: Tansiyon düşüren sekiz farklı etken maddeye sahiptir.
LİMON: Yüksek tansiyonda ;içerdiği flavonoit’de bulunan ''diosminin'' ve'' hesperidin''’in damarlar üzerindeki etkisi ile,  kan basıncını düşürdüğü klinik çalışmalarla tespit edilmiştir.Limon kabuğunda ve etli beyaz kısmında  bulunan ''naringin'' isimli falavon’un  çeşitli kanser tipleri üzerinde,etkili olabileceği deneysel olarak görülmüştür.Ayrıca,vücut için yararlı bir mineral olan potasyum bakımından da zengindir.Bu mineral,kasları ve buna bağlı olarak kalbin fonksiyonlarını düzgün bir biçimde yerine getirmesini sağlar,metabolizmayı hızlandırır,kan basıncını kontrol halinde tutar,felç riskini azaltır,sinir uyarılarının kaslara iletilmesinde rol oynar.
Limon suyu,aynı aileden olan greyfurt suyu gibi, aynı şekilde etki ederek ,vücutta bazı ilaçların emilimini arttırarak,ilacın istenilenden daha fazla emilmesine bağlı olarak yan etkiler gösterebilir.Bu nedenle,gerek limon suyu gerekse greyfurt suyunu, (ilaç içiminden ya 2-3 saat önce ya da 2-3 saat sonra) ,içmelidir.
NAR: Tansiyonu düşürür.
KARABAŞ OTU:Hastalık meydana gelince kullanılmalıdır.Yani,hastalığı önlemek için kullanılmamalıdır.İçerdiği rosmarinik asit hem kanı sulandırır hem de damar sertliğine iyi gelir.İçerdiği 1,8-cineole tansiyonu düşürür.1 bardak kaynar suya ,2 gr(1 tatlı kaşığı) bitki konur,3-4 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SAFRAN : İçerdiği ’’crocetin’’ maddesi tansiyonu düşürür.Safran yemeklerde kullanıldığı gibi,çayı da yapılarak kullanılabilir.
BAHARATLAR: Rezene,yabani mercankökşk,karabiber,fesleğen,tarhun
ZEYTİN YAPRAĞI:İçerisindeki ’’  oleuropein ve hidroksitirozol’’ kuvvetli antioksidan özelliğe sahiptir.Bu maddeler,tansiyon düşürücü,kolesterol düşürücü,kanı sulandırıcı özellikler gösterir.Kalp damar sağlığı üzerinde etkilidir.
1 bardak kaynar suya 10 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KİRAZ SAPI:İyi idrar söktürücüdür.1 bardak suya 4-5 gr kiraz sapı konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
HUŞ AĞACI YAPRAĞI: Doğal bir idrar söktürücüdür.Hem böbrek hem de idrar yolu iltihabına karşı etkilidir.İdrar söktürücü etkisi,içerdiği flavonoid’lerden  ’’hiperosid’’ ve ’’kuersetin’’  maddelerinden kaynaklanmaktadır.
1 bardak kaynar suya,3-4 gr bitki yaprağı konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KEREVİZ:Yemeğini yemelidir.
ARMUT:İyi idrar söktürücüdür.
JAPON SARMAŞIĞI(Pueraria lobata) :İçerdiği ’’puerarin’’ isimli etken madde  ,E vitamininden yaklaşık 100 kat daha  etkili bir antioksidan özelliğine sahiptir.Hem tansiyonu düşürür, hem de kalp hastalıklarından ve kanserden koruyucu özelliğe sahiptir.
KARPUZ ÇEKİRDEĞİ : Yarım avuç karpuz çekirdeği öğütülür, 2 bardak suda ,15 dk kaynatılır,süzülür,içilir.

KALSİYUM:Bol kalsiyum almak tansiyonu düşürür.Kalbi rahatlatır.Kalsiyum içeren bitkiler:Brokoli,ısırgan otu,bakla,mercanköşk,kekik,horoz ibiği(Amaranthus)
YEŞİL MERCİMEK: Tansiyonu dengeler. İçindeki ’’esculin’’ tansiyon yükseltici etki gösterirken,içindeki ’’ choline’’ maddesi tansiyonu düşürücü etki gösterir.Birbirlerine zıt özellik gösteren bu iki etken madde,yeşil mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırır.Mercimek aynı zamanda,iyi bir protein deposudur.Yeşil mercimeği, tansiyonu dengelemesi için, yağsız olarak pişirip yemelidir. 
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.

1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ZUFA OTU:Tansiyonu dengeler.

1 bardak kaynar suya 5-6  gr yaprak ve sap karışımı konur, 4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.