KALBİ GÜÇLENDİRMEK
KALSİYUM:Bol
kalsiyum almak tansiyonu düşürür.Kalbi rahatlatır.Kalsiyum içeren bitkiler:Brokoli,ısırgan
otu,bakla,mercanköşk,kekik,horoz ibiği(Amaranthus)
ALIÇ:Etkinliği ve zararsızlığı onaylanmış
ender bitkilerden biridir.Kalp ,damar sitemi ve beyinde oluşturduğu olumlu
etkiler ancak 2-3 haftalık kullanımdan sonra görülmeye başlar.Alışkanlık
yapmaz,sürekli kullanımında sakıncası yoktur.Özellikle kalp yetmezliği
tedavisinde etkilidir. Yapılan çalışmalar,’’ikinci derece kalp yetmezliği’’tedavisinde
etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Aynı zamanda kalp krizini önlediği de
saptanmıştır. Dolaşımı sağlayan damarları, özellikle koroner damarları
genişleterek kan pompalamasını
rahatlatır ,böylece kalp kaslarının daha fazla kan ve oksijenle beslenip,güçlenmesini
sağlar.Yüksek kan basıncını(yüksek tansiyon) dengeler.Kan dolaşımındaki bu olumlu gelişmeden beyin de
yararlanır,bellek güçlenir. Bir bardak kaynar suya, 4-5 gr yaprak ve çiçek
konur,4-5dk demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
Bir bardak kaynar
suya,20 gr ezilmiş meyvesi konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
SARMISAK-LİMON-MAYDONOZ:On –oniki adet taze maydanoz saplarıyla
beraber,bir diş kabuğu soyulmuş sarmısak,iki yemek kaşığı taze sıkılmış limon
suyu, yarım bardak su ,hepsi blendıra konur,bir
iki dakika blendır çalıştırılır,bu karışımın tamamı kahvaltıdan en az 20
dakika önce içilir.
1 baş sarmısak iyice
ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada
tüketilir.
10 gr sarmısak iyice
ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün bekletilir,süzülür,günde
3 defa 15-20 damla içilir.
SARMISAK:Hem tansiyonu düşürür,hem de kolesterolü düşürür. Sarmısak
ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin hasarını önleyen antioksidan
etkisinin,içerdiği ’’allisin’’
maddesinden kaynaklandığı deneysel
çalışmalarda görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak, sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’
enzimi ile temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü ile meydana
geliyor.Yani,sarmısağın etkili olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu şart.
1 baş sarmısak iyice
ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada
tüketilir.
10 gr sarmısak iyice
ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün
bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
BİBERİYE:En zengin bitkisel antioksidan kaynaklarından
biridir.Besin maddelerini ,eti, bozulmaktan korur.Bir anlamda kalp için de aynı
etkiyi gösterir.Bu bitki enerji verdiğinden akşam değil gündüz içilmelidir.(Aksi
taktirde gece uyumak zor olabilir.)
1 bardak kaynar suya
5-10 gr bitki konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir.Günde 2-3 bardak
içilir.
OĞUL OTU (MELİSSA):1 bardak kaynar suya 5-10 g r bitki
konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir.Günde 2-3 bardak içilir.
SOĞAN:Kalp kaslarını güçlendirir. Yarım lt suya 3 adet soğan ince ince
doğranır,bir gece bekletilip,süzülür,yemeklerden bir saat evvel veya yemeklerden 1-2 saat
sonra ,günde 3 defa birer fincan içilir.
KARABAŞ OTU:1 bardak kaynar suya 5-10 gr bitki konur,4-5
dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KİŞNİŞ:1 bardak kaynar suya biraz ezilmiş 5 gr kişniş konur,10dk
demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KAKAO:Çay gibi içilir.Bol magnezyum ve kalsiyum içerir.
HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya,5-6 gr bitki konur,4-5
dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ÖKSE OTU:Asalak bir bitkidir.En makbul olanı orta yaşını
geçmiş,elma ve armut ağaçları üzerinde yetişen ökse otudur.En uygun toplama
dönemi meyvelerin henüz çıkmadığı mart ve nisan aylarıdır.Meyveleri
zehirlidir.İnce sap ve yaprakları zehirli değildir.Yaprakları oldukça fazla
potasyum,kalsiyum ,fosfor ve demir içerir.Vagus sinirini etkileyerek , yüzeysel
kılcal damarların duvarlarını sağlamlaştırır.Kalp atımını yavaşlatır.Astım
hastaları ve diyaliz hastaları bu
bitkiyi kullanmamalıdır.
1 bardak kaynar suya
2-3 gr biraz parçalamış kuru yaprak ve dallarından konur,4-5 dk demlenir,günde 1 bardak içilir.
İNCİ ÇİÇEĞİ: Sinirsel kökenli kalp düzensizliklerinde,özellikle
kalp atımının yavaşladığı durumlarda ve kalp kaslarının güçsüzlüğünden
kaynaklanan ödemlerde kullanılır. İnci
çiçeğinin kalp üzerindeki etkisi Yüksük
otu bitkisi ile eşdeğerdir,ama Yüksük otu’nun tehlikeli zehirliliğine karşın,İnci
çiçeğinde sağlık sorunu oluşturabilecek oranda zehirlilik yoktur.Ayrıca,etken
maddeleri organizmada birikmez ve kısa
sürede vücuttan atılır.
1 bardak kaynar suya
5-6 gr inci çiçeğinin çiçeklerinden konur,4-5 dk demlenir,2 saatte bir ,bir
çorba kaşığı içilir.
ASLAN KUYRUĞU:Kalbi güçlendirir,özellikle yatar durumda
oluşan şiddetli kalp çarpıntılarını(ritim bozukluğunu) normalleştirir.Sinirsel
kökenli kalp rahatsızlıklarında da kullanılabilir.
1 bardak kaynar suya,
yarım veya 1 tatlı kaşığı bitki konur, 4-5 dk demlenir,1 günde yudum yudum
içilir.
DİŞ OTU TOHUMU:1 bardak kaynar suya 8-10 gr biraz ezilmiş
tohum konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KUŞKONMAZ:Böbreklerde etkilidir ve biriken sıvının (ödemin)
atılmasına yardımcı olur.Özellikle kalp yetersizliğinden kaynaklanan
ödemlerde faydalı olur.
1 bardak suya
biraz ezilmiş 10 gr kök ve sap konur,10-15 dk kaynatılır,günde 3-4
bardak içilir.
HİNDİBA:Kökü kalp çarpıntısını yavaşlatır,kalbi güçlendirir.
1 bardak suya 10 gr
biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
ÜZÜM: Çekirdekleri ile birlikte bol bol üzüm yenmelidir.En çok kabuğunda ,az
miktarda çekirdek,kök,yaprak ve sapında bulunan ,fenolik yapıda bir bileşik ve
kuvvetli antioksidan özelliği olan resveratrol içerir.Bu bileşik, kalp ve damar
işlevlerinin desteklenmesinde önemli rol oynar.
YER FISTIĞI:Fıstık üzerindeki renkli kabuk oligomerik
prosiyanidinler olarak bilinen (OP’ler)
kalp dostu bileşikler yer fıstığının kabuğunda bulunur.OP’ler sadece
kalp krizini önlemekle kalmaz aynı zamanda kanser ve inmeye karşı da
koruyucudurlar.Yer fıstığı ayrıca, fenolik
yapıda bir bileşik ve kuvvetli antioksidan özelliği olan resveratrol içerir.Bu
bileşik, kalp ve damar işlevlerinin desteklenmesinde önemli rol oynar.
SEMİZ OTU: Omega -3 yağ
asitleri olarak bilinen yararlı bileşikler bakımından en zengin bitkisel
kaynaktır.Omega -3 yağ asitleri; kalp krizine neden olan kanın
pıhtılaşmasını önler.Semiz otu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen
antioksidanlarla doludur.Semiz otu ayrıca,bire bir oranlarda kalsiyum ve
magnezyum içerir.Bu açıdan da kalp dostudur.
Magnezyum
içeren gıdalar:Çalı
fasulyesi,haşhaş tohumu,kakao
Omega -3
yağ asitleri soğuk su
balıklarında da (somon,uskumru,sardalye) bulunur.
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği
ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr
biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir
1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu
bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin
büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve
yağları eritici özellikler taşır. Domates ve domates ürünleri ;en kuvvetli
antioksidan karotenoit’lerden biri olan
likopen bakımından zengindir.Domates ve domates ürünlerinde ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve
karotenoitler’den(beta karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da
bulunmaktadır.Bu bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının (ateroskleroz)
en önemli etkenlerinden olan lipoprotein
ve vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet kümelenmesini
engellediği ,ayrıca kan basıncını düşürdüğü
tespit edilmiştir.Kötü huylu kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar
için zararlı ürünlere dönüşümünü belirgin bir şekilde azaltır.
SÖĞÜT: Aspirinin(günde yarım ya da bir tablet) düşük dozlarda alınmasının
,damarlarda plak oluşumunu engelleyerek,kalp krizi riskini önlediği ortaya
konulmuştur. Söğüt kabuğu,aspirinin bitkisel kökeni olan salicin(salisin) içerir.
1 çay kaşığı dövülmüş
söğüt kabuğu,100 mgr salisin içerir.Bu oranda salisin,vücutta salisik asite
dönüştürüldüğünde aspirinin kalbi koruyucu etkisini sağlamaya yeterlidir.
1 çay kaşığı dövülmüş
söğüt kabuğu,1 bardak suya konur,10-15 dk kaynatılır, 10 dk demlenir,süzülür,bu çay her gün
veya günaşırı içilir.