KALBİ  GÜÇLENDİRMEK
KALSİYUM:Bol kalsiyum almak tansiyonu düşürür.Kalbi rahatlatır.Kalsiyum içeren bitkiler:Brokoli,ısırgan otu,bakla,mercanköşk,kekik,horoz ibiği(Amaranthus)
ALIÇ:Etkinliği ve zararsızlığı onaylanmış ender bitkilerden biridir.Kalp ,damar sitemi ve beyinde oluşturduğu olumlu etkiler ancak 2-3 haftalık kullanımdan sonra görülmeye başlar.Alışkanlık yapmaz,sürekli kullanımında sakıncası yoktur.Özellikle kalp yetmezliği tedavisinde etkilidir. Yapılan çalışmalar,’’ikinci derece kalp yetmezliği’’tedavisinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
 Aynı zamanda kalp krizini önlediği de saptanmıştır.Dolaşımı sağlayan koroner damarları genişleterek  kan pompalamasını rahatlatır ,böylece kalp kaslarının daha fazla kan ve oksijenle beslenip,güçlenmesini sağlar.Yüksek kan basıncını(yüksek tansiyon) dengeler.Kan dolaşımındaki  bu olumlu gelişmeden beyin de yararlanır,bellek güçlenir. Bir bardak kaynar suya, 4-5 gr yaprak ve çiçek konur,4-5dk  demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
Bir bardak kaynar suya,20 gr ezilmiş meyvesi konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
SARMISAK-LİMON-MAYDONOZ:On –oniki adet taze maydanoz saplarıyla beraber,bir diş kabuğu soyulmuş sarmısak,iki yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu, yarım bardak su ,hepsi blendıra konur,bir  iki dakika blendır çalıştırılır,bu karışımın tamamı kahvaltıdan en az 20 dakika önce içilir.
SARMISAK:Sarmısak ezilerek yenmelidir.Çünkü,serbest radikallerin hasarını önleyen antioksidan etkisinin,içerdiği   ’’allisin’’ maddesinden  kaynaklandığı deneysel çalışmalarda görülmüştür.’’Allisin ’’ise;ancak, sarmısak ezildiğinde, ’’allinaz’’ enzimi ile temasa geçen ’’alliin’’in , dönüşümü ile meydana geliyor.Yani,sarmısağın etkili olabilmesi için,’’allisin’’ oluşumu şart.
1 baş sarmısak iyice ezilir,250 gr yoğurtla karıştırılır,1 gece bekletilir,bir günde 2-3 defada tüketilir.

10 gr sarmısak iyice ezilir,üzerine 10 gr saf alkol(etil alkol) konur,bir gün bekletilir,süzülür,günde 3 defa 15-20 damla içilir.
BİBERİYE:En zengin bitkisel antioksidan kaynaklarından biridir.Besin maddelerini ,eti, bozulmaktan korur.Bir anlamda kalp için de aynı etkiyi gösterir.Bu bitki enerji verdiğinden akşam değil gündüz içilmelidir.(Aksi taktirde gece uyumak zor olabilir.)
1 bardak kaynar suya 5-10 gr bitki konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir.Günde 2-3 bardak içilir.
OĞUL OTU (MELİSSA):1 bardak kaynar suya 5-10 g r bitki konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir.Günde 2-3 bardak içilir.
SOĞAN:Kalp kaslarını güçlendirir. Yarım lt suya 3 adet soğan ince ince doğranır,bir gece bekletilip,süzülür,yemeklerden  bir saat evvel veya yemeklerden 1-2 saat sonra ,günde 3 defa birer fincan içilir.
KARABAŞ OTU:1 bardak kaynar suya 5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KİŞNİŞ:1 bardak kaynar suya biraz ezilmiş 5 gr kişniş konur,10dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KAKAO:Çay gibi içilir.Bol magnezyum ve kalsiyum içerir.
HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya,5-6 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ÖKSE OTU:Asalak bir bitkidir.En makbul olanı orta yaşını geçmiş,elma ve armut ağaçları üzerinde yetişen ökse otudur.En uygun toplama dönemi meyvelerin henüz çıkmadığı mart ve nisan aylarıdır.Meyveleri zehirlidir.İnce sap ve yaprakları zehirli değildir.Yaprakları oldukça fazla potasyum,kalsiyum ,fosfor ve demir içerir.Astım hastaları ve diyaliz hastaları  bu bitkiyi kullanmamalıdır.
1 bardak kaynar suya 2-3 gr  biraz parçalamış  kuru yaprak ve dallarından  konur,4-5 dk demlenir,günde 1 bardak içilir.
İNCİ ÇİÇEĞİ: Sinirsel kökenli kalp düzensizliklerinde,özellikle kalp atımının yavaşladığı durumlarda ve kalp kaslarının güçsüzlüğünden kaynaklanan ödemlerde kullanılır.  İnci  çiçeğinin kalp üzerindeki etkisi Yüksük otu bitkisi ile eşdeğerdir,ama Yüksük otu’nun tehlikeli zehirliliğine karşın,İnci çiçeğinde sağlık sorunu oluşturabilecek oranda zehirlilik yoktur.Ayrıca,etken maddeleri  organizmada birikmez ve kısa sürede vücuttan atılır.
1 bardak kaynar suya 5-6 gr inci çiçeğinin çiçeklerinden konur,4-5 dk demlenir,2 saatte bir ,bir çorba kaşığı içilir.
ASLAN KUYRUĞU:Kalbi güçlendirir,özellikle yatar durumda oluşan şiddetli kalp çarpıntılarını(ritim bozukluğunu) normalleştirir.Sinirsel kökenli kalp rahatsızlıklarında da kullanılabilir.
1 bardak kaynar suya, yarım veya 1 tatlı kaşığı bitki konur, 4-5 dk demlenir,1 günde yudum yudum içilir.
DİŞ OTU TOHUMU:1 bardak kaynar suya 8-10 gr biraz ezilmiş tohum konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
KUŞKONMAZ:Böbreklerde etkilidir ve biriken sıvının (ödemin) atılmasına yardımcı olur.Özellikle kalp yetersizliğinden kaynaklanan ödemlerde faydalı olur.
1 bardak  suya  biraz ezilmiş 10 gr kök ve sap konur,10-15 dk kaynatılır,günde 3-4 bardak içilir.
HİNDİBA:Kökü kalp çarpıntısını yavaşlatır,kalbi güçlendirir.
1 bardak suya 10 gr biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
ÜZÜM: Çekirdekleri ile birlikte bol bol üzüm yenmelidir.En çok kabuğunda ,az miktarda çekirdek,kök,yaprak ve sapında bulunan ,fenolik yapıda bir bileşik ve kuvvetli antioksidan özelliği olan resveratrol içerir.Bu bileşik, kalp ve damar işlevlerinin desteklenmesinde önemli rol oynar.
YER FISTIĞI:Fıstık üzerindeki renkli kabuk oligomerik prosiyanidinler olarak bilinen (OP’ler)  kalp dostu bileşikler yer fıstığının kabuğunda bulunur.OP’ler sadece kalp krizini önlemekle kalmaz aynı zamanda kanser ve inmeye karşı da koruyucudurlar.Yer fıstığı ayrıca,  fenolik yapıda bir bileşik ve kuvvetli antioksidan özelliği olan resveratrol içerir.Bu bileşik, kalp ve damar işlevlerinin desteklenmesinde önemli rol oynar.
SEMİZ OTU:Omega -3  yağ asitleri olarak bilinen yararlı bileşikler bakımından en zengin bitkisel kaynaktır.Omega -3 yağ asitleri; kalp krizine neden olan kanın pıhtılaşmasını önler.Semiz otu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen antioksidanlarla doludur.Semiz otu ayrıca,bire bir oranlarda kalsiyum ve magnezyum içerir.Bu açıdan da kalp dostudur.
Omega -3 yağ asitleri soğuk su balıklarında da (somon,uskumru,sardalye) bulunur.
ZENCEFİL:Kanı sulandırıcı,kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği ile kalbe faydalıdır.
1 bardak suya 2 gr biraz ezilmiş kök konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
DOMATES:Gamma amino butirik asit (GABA) içerir.Bu bileşik,tansiyonu düşürür,kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.Domates; kalbin büyümesini önleyici ve durdurucu ,kalbin dıştan yağlanmasını önleyici ve yağları eritici özellikler taşır.
Domates ve domates ürünleri ;en kuvvetli antioksidan  karotenoit’lerden biri olan likopen bakımından zengindir.Domates ve domates ürünlerinde  ayrıca,alfa-tokoferol,folat,flavonoit’ler ve karotenoitler’den(beta karoten,fitoen,fitofluen) gibi önemli antioksidanlar da bulunmaktadır.Bu bileşenlerin teker teker veya birlikte damar tıkanıklığının (ateroskleroz) en önemli etkenlerinden olan  lipoprotein ve vasküler oksidasyonu önlediği,homosistein ve platelet kümelenmesini engellediği ,ayrıca kan basıncını düşürdüğü  tespit edilmiştir.Kötü huylu kolesterolün(LDL) oksitlenerek damarlar için zararlı ürünlere dönüşümünü belirgin bir şekilde azaltır.
SÖĞÜT: Aspirinin(günde yarım ya da bir tablet) düşük dozlarda alınmasının ,damarlarda plak oluşumunu engelleyerek,kalp krizi riskini önlediği ortaya konulmuştur. Söğüt kabuğu,aspirinin bitkisel kökeni olan salicin(salisin)  içerir.
1 çay kaşığı dövülmüş söğüt kabuğu,100 mgr salisin içerir.Bu oranda salisin,vücutta salisik asite dönüştürüldüğünde aspirinin kalbi koruyucu etkisini sağlamaya yeterlidir.

1 çay kaşığı dövülmüş söğüt kabuğu,1 bardak suya konur,10-15 dk  kaynatılır, 10 dk demlenir,süzülür,bu çay her gün veya günaşırı içilir.
 ZEYTİN YAPRAĞI:İçerisindeki ’’  oleuropein ve hidroksitirozol’’ kuvvetli antioksidan özelliğe sahiptir.Bu maddeler,tansiyon düşürücü,kolesterol düşürücü,kanı sulandırıcı özellikler gösterir.Kalp damar sağlığı üzerinde etkilidir.

1 bardak kaynar suya 10 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.