AMFİZEM
Akciğerdeki küçük hava keseciklerinin (alveoller) zarar
görerek,kandaki karbondioksidi alıp,oksijen transfer etme yeteneklerini
kaybetmesidir.Bunun sonucu olarak da ,akciğer fonksiyonları yetersiz kalır.
AMFİZEM ÇAYI: (James Duke’nin yeşil eczane kitabından)Mukolitik özellik (Akciğerde biriken
mukusun- balgamın- yumuşatıp dışarı atılmasını sağlayan) taşıyan bitkilerin karışımından
hazırlanan çayın içilmesi acı olmasından dolayı zordur.Yavaş yavaş içilmelidir.Kullanılacak
bitkiler:Sarmısak,zencefil,acı kırmızı biber,yaban turbu,hardal.
1 lt kaynamış olan suya
bu bitkilerden biraz konur,10 dk beklenir,ılıyınca yavaş yavaş içilir.
SIĞIR KUYRUĞU: Yumuşatıcı etkilere sahip olan musilaj
bakımından zengindir.1-2 çay kaşığı yaprak,1 su bardağı kaynar suya konur,4-5
dk demlenir,pamuk veya 2-3 kat gazlı bezden süzülür (içindeki tüyler boğaza
batmasın diye),günde 2-3 bardak içilir.
ACI KIRMIZI BİBER: Acı biber hem akciğer dokularında
oluşabilecek zararları önleyen antioksidanlar bakımından zengindir,hem de
solunum yolunda biriken balgamı inceltir ve solunum yolundan dışarı atılmasını
sağlayan mukolitik etkiye sahiptir.(Bu özellik zencefil,hardal,yaban
turbu,sarmısak,soğan ,okaliptüs de de vardır.) Biberi yemek zor olursa boş bir kapsule
toz edilmiş biber konur ve su ile yutululabilir.
MEYAN KÖKÜ : İçinde çok miktarda balgam söktürücü madde içerir.
1 bardak suya biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.Fazla
içilmemelidir,çünkü tansiyonu yükseltir.
KAKULE: Güçlü bir balgam sökücü olan cineol içerir.1 bardak suya
,bir çay kaşığı toz kakule konur,5-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.Cineol ayrıca; Nane,biberiye,zencefil,lavanta,civanperçemi,fesleğen,zerdeçal,limon yaprağı,zufa otu(çörtük otu),rezene de
bulunur.
ANDIZ OTU: Hem balgam söktürücü (ekspektoran) hem de akciğer koruyucu
özelliği vardır.1 bardak suya 1 tatlı kaşığı biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde
2-3 bardak içilir.
MERCANKÖŞK: 1 bardak kaynar suya
1 çay kaşığı bitki konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
GRİNDELİA : 1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir ,günde
2-3 bardak içilir.