AMFİZEM
Akciğerdeki  küçük hava keseciklerinin (alveoller) zarar görerek,kandaki karbondioksidi alıp,oksijen transfer etme yeteneklerini kaybetmesidir.Bunun sonucu olarak da ,akciğer fonksiyonları yetersiz kalır.

AMFİZEM  ÇAYI: (James Duke’nin yeşil eczane kitabından)Mukolitik özellik (Akciğerde biriken mukusun- balgamın- yumuşatıp dışarı atılmasını sağlayan)  taşıyan bitkilerin karışımından hazırlanan çayın içilmesi acı olmasından dolayı zordur.Yavaş yavaş içilmelidir.Kullanılacak bitkiler:Sarmısak,zencefil,acı kırmızı biber,yaban turbu,hardal.
1 lt kaynamış olan suya bu bitkilerden biraz konur,10 dk beklenir,ılıyınca yavaş yavaş içilir.
SIĞIR KUYRUĞU: Yumuşatıcı etkilere sahip olan musilaj bakımından zengindir.1-2 çay kaşığı yaprak,1 su bardağı kaynar suya konur,4-5 dk demlenir,pamuk veya 2-3 kat gazlı bezden süzülür (içindeki tüyler boğaza batmasın diye),günde 2-3 bardak içilir.
ACI KIRMIZI BİBER: Acı biber hem akciğer dokularında oluşabilecek zararları önleyen antioksidanlar bakımından zengindir,hem de solunum yolunda biriken balgamı inceltir ve solunum yolundan dışarı atılmasını sağlayan mukolitik etkiye sahiptir.(Bu özellik zencefil,hardal,yaban turbu,sarmısak,soğan ,okaliptüs de de vardır.) Biberi yemek zor olursa boş bir kapsule toz edilmiş biber konur ve su ile yutululabilir.
MEYAN KÖKÜ : İçinde çok miktarda balgam söktürücü madde içerir. 1 bardak suya biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.Fazla içilmemelidir,çünkü tansiyonu yükseltir.
KAKULE: Güçlü bir balgam sökücü olan cineol içerir.1 bardak suya ,bir çay kaşığı toz kakule konur,5-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.Cineol ayrıca; Nane,biberiye,zencefil,lavanta,civanperçemi,fesleğen,zerdeçal,limon yaprağı,zufa otu(çörtük otu),rezene de bulunur.
ANDIZ OTU: Hem balgam söktürücü (ekspektoran) hem de akciğer koruyucu özelliği vardır.1 bardak suya 1 tatlı kaşığı biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
MERCANKÖŞK: 1 bardak  kaynar suya 1 çay kaşığı bitki konur,ağzı kapalı bir kapta 4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
GRİNDELİA : 1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir ,günde 2-3 bardak içilir.