ZATÜRRE
Akciğerde bir iltihabik durumdur.Bronşit için kullanılan bitkiler bu hastalıkta da kullanılabilir.Ayrıca;
SARMISAK: 1 litre suya yarım kilo sarmısak  doğranır,30 gr Frenk kimyonu,30gr rezene tohumu biraz ezilerek bu suya ilave edilir.Sarmısaklar yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak kaynatılır,12-14 saat bekletilir,bu sıvı miktarı kadar elma sirkesi ilave edilir, biraz şeker ekleyerek yine kaynatılır,gerek astım gerekse öksürük şikayetlerinde ,gerektikçe 1 çay kaşığı içilir.
SOĞAN: Çorbası yapılıp içilmelidir.
HANIMELİ:Özellikle çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları dahi işe yarar.1  bardak  kaynar suya 5-6 gr çiçek  veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk  beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
KARAHİNDİBA:Üst ve alt solunum yolları hastalıklarında,bitkinin kökü ile birlikte yaprakları pişirilerek yenir.
MENEKŞE:  1 bardak kaynar suya,5-6 gr  kokulu veya hercai menekşe konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ARPA: Kaynatılır,suyundan ılık olarak içilir.
EBEGÜMECİ:Haşlanır,suyundan ılık olarak içilir.
IHLAMUR:Ilık olarak ve günde 4-5 bardak içilir.
ÇAM REÇİNESİ:50 gr çam reçinesi,50 gr  toz şeker ile hap haline getirilir, fındık büyüklüğündeki haplardan günde 2-3 tane yutulur.