ZATÜRRE
Akciğerde bir iltihabik durumdur.Bronşit için
kullanılan bitkiler bu hastalıkta da kullanılabilir.Ayrıca;
SARMISAK:
1 litre suya yarım kilo sarmısak
doğranır,30 gr Frenk kimyonu,30gr rezene tohumu biraz ezilerek bu suya
ilave edilir.Sarmısaklar yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak kaynatılır,12-14
saat bekletilir,bu sıvı miktarı kadar elma sirkesi ilave edilir, biraz şeker
ekleyerek yine kaynatılır,gerek astım gerekse öksürük şikayetlerinde
,gerektikçe 1 çay kaşığı içilir.
SOĞAN:
Çorbası yapılıp içilmelidir.
HANIMELİ:Özellikle
çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları
dahi işe yarar.1 bardak kaynar suya 5-6 gr çiçek veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
KARAHİNDİBA:Üst
ve alt solunum yolları hastalıklarında,bitkinin kökü ile birlikte yaprakları
pişirilerek yenir.
MENEKŞE: 1 bardak kaynar suya,5-6 gr kokulu veya hercai menekşe konur,4-5 dk
beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ARPA:
Kaynatılır,suyundan ılık olarak içilir.
EBEGÜMECİ:Haşlanır,suyundan
ılık olarak içilir.
IHLAMUR:Ilık
olarak ve günde 4-5 bardak içilir.
ÇAM
REÇİNESİ:50 gr çam reçinesi,50 gr toz şeker ile hap haline getirilir, fındık büyüklüğündeki
haplardan günde 2-3 tane yutulur.