ASTIM   
Genellikle alerjik nedenlerden, dolayı astım nöbetleri oluşur.             
ISIRGAN OTU:1 bardak  kaynar suya  5-6 gr bitkinin kök ve yaprağı konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANASON VE REZENE TOHUMU:1 bardak suya 5-6 gr ,biraz ezilmiş tohum konur,10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
MEYAN KÖKÜ:1 bardak suya 5-6 gr biraz ezilmiş kök konur,10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.Ancak meyan kökü tansiyonu yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
KAHVE: Kafein  güçlü bir bronkodilatör (bronş açıcı) olduğundan günde 2-3 fincan kahve içilmelidir.
DUVAR SARMAŞIĞI:İçerdiği saponin yapısındaki alfa-hederin’in ,bronş açıcı (bronkodilatör) özelliği vardır.1 bardak kaynar suya 5-6 gr parçalanmış bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KEÇİBOYNUZU: İçindeki gallik asit akciğer için çok faydalıdır.Özellikle alerjik astımda faydalıdır.Kaynamakta olan yarım litre suya 6-7 adet keçiboynuzu kırılarak atılır.Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 5-6 dk kaynatılır.15 dk demlenmesi beklenir,süzülür,Bu sıvının üçte biri sabah aç karnına,üçte biri öğlen yemeği öncesi,kalan üçte biri de akşam yatarken içilir.Bir hafta boyunca  her gün taze olarak hazırlanarak kullanılır.
SARMISAK: 1 litre suya yarım kilo sarmısak  doğranır,30 gr Frenk kimyonu,30gr rezene tohumu biraz ezilerek bu suya ilave edilir.Sarmısaklar yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak kaynatılır,12-14 saat bekletilir,bu sıvı miktarı kadar elma sirkesi ilave edilir, biraz şeker ekleyerek yine kaynatılır,gerek astım gerekse öksürük şikayetlerinde ,gerektikçe 1 çay kaşığı içilir.

HANIMELİ:Özellikle çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları dahi işe yarar.1  bardak  kaynar suya 5-6 gr çiçek  veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk  beklenir,günde 2-3 bardak içilir.

PEYNİR:Süt ve süt ürünleri alerjiye neden olabildiğinden,alerjik astımda inek sütü ve ürünleri değil,bunun yerine keçi sütü ve ürünleri kullanılmalıdır.

ÇÖRTÜK OTU (ZUFA OTU):1bardak kaynar suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1bardak kaynar suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
TURP:Turp sıkılır,suyu balla tadlandırılarak,günde 1 çay bardağı içilir.(Şeker hastaları bal kullanmamalıdır.)
GRİNDELİA ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
ZENCEFİL:1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ OTU KÖKÜ:1 bardak suya,5-10 gr  biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.