ASTIM
Genellikle alerjik nedenlerden, dolayı astım nöbetleri oluşur.
Genellikle alerjik nedenlerden, dolayı astım nöbetleri oluşur.
ISIRGAN
OTU:1
bardak kaynar suya 5-6 gr bitkinin kök ve yaprağı konur,4-5 dk
demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANASON
VE REZENE TOHUMU:1 bardak suya 5-6 gr ,biraz ezilmiş tohum
konur,10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
MEYAN
KÖKÜ:1 bardak suya 5-6 gr biraz ezilmiş kök konur,10 dk
kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.Ancak meyan kökü tansiyonu yükselttiğinden
dikkatli olunmalıdır.
KAHVE: Kafein güçlü bir bronkodilatör (bronş açıcı) olduğundan
günde 2-3 fincan kahve içilmelidir.
DUVAR
SARMAŞIĞI:İçerdiği saponin yapısındaki alfa-hederin’in ,bronş
açıcı (bronkodilatör) özelliği vardır.1 bardak kaynar suya 5-6 gr parçalanmış
bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KEÇİBOYNUZU: İçindeki
gallik asit akciğer için çok faydalıdır.Özellikle alerjik astımda
faydalıdır.Kaynamakta olan yarım litre suya 6-7 adet keçiboynuzu kırılarak
atılır.Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 5-6 dk kaynatılır.15 dk demlenmesi
beklenir,süzülür,Bu sıvının üçte biri sabah aç karnına,üçte biri öğlen yemeği
öncesi,kalan üçte biri de akşam yatarken içilir.Bir hafta boyunca her gün taze olarak hazırlanarak kullanılır.
SARMISAK:
1 litre suya yarım kilo sarmısak
doğranır,30 gr Frenk kimyonu,30gr rezene tohumu biraz ezilerek bu suya
ilave edilir.Sarmısaklar yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak kaynatılır,12-14
saat bekletilir,bu sıvı miktarı kadar elma sirkesi ilave edilir, biraz şeker
ekleyerek yine kaynatılır,gerek astım gerekse öksürük şikayetlerinde
,gerektikçe 1 çay kaşığı içilir.
HANIMELİ:Özellikle
çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları
dahi işe yarar.1 bardak kaynar suya 5-6 gr çiçek veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
PEYNİR:Süt ve süt ürünleri alerjiye neden olabildiğinden,alerjik
astımda inek sütü ve ürünleri değil,bunun yerine keçi sütü ve ürünleri kullanılmalıdır.
ÇÖRTÜK
OTU (ZUFA OTU):1bardak kaynar suya 6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı
bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak
içilir.
OKALİPTÜS
YAPRAĞI: 1bardak kaynar suya
6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
TURP:Turp
sıkılır,suyu balla tadlandırılarak,günde 1 çay bardağı içilir.(Şeker hastaları bal
kullanmamalıdır.)
GRİNDELİA
ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya suya 6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı
bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak
içilir.
ZENCEFİL:1 bardak
kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ
OTU KÖKÜ:1 bardak suya,5-10 gr biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde
2-3 bardak içilir.