Akciğerdeki büyük ve orta çaptaki bronşların mukozasında
oluşan iltihabik süreçtir.Vücutta Magnezyum seviyesi düştükçe,bronşit,astım gibi solunum yolları
hastalıklarına yakalanma riski de yükselmektedir.Magnezyum
içeren besinler: semizotu,yeşil fasulye,ıspanak,marul,fındık,ceviz,susam,balık,süt
ürünleri,kakao,yağsız et.Öksürükte kullanılan bitkiler bu hastalıkta da kullanılabilir.Ayrıca
aşağıdaki bitkiler de etkilidirler.
SIĞIR KUYRUĞU:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve
yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Çiçeğin tüyleri çok ince
ve batıcı olduğundan, pamuktan veya 3-4 kat gazlı bezden süzerek içilmelidir.
HATMİ (GÜL HATMİ):1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek
konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir. Veya 1 bardak suya 5-10 gr hatmi
kökü konur, 8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
EBEGÜMECİ:1 bardak kaynar suya 5-10 gr
çiçek,yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SİNİR OTU:5-10 gr yaprak 4-12 saat 1 bardak suda bekletilir, günde 2-3 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek
konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ADAÇAYI: 1 bardak kaynar suya
5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.1- 2 hafta
süreyle kullanılmalıdır.Balgam söktürür.Ancak adaçayı tansiyonu
yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
DEFNE YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya ,5 gr
ufalanmış bitki konur,4-5 dk
demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KETEN TOHUMU:Toz haline getirilir,balla macun
yapılır,içerisine 1 kaşık karabiber,1 kaşık
biraz ezilmiş çörek otu konur,1 tane limon sıkılır,yenir.(Özellikle
allerjik bronşitte)
Keten tohumu tozu,sıcak su ile lapa yapılır,göğüsün
üzerine sarılır.
DUVAR
SARMAŞIĞI(YER SARMAŞIĞI):Saponin bakımından
zengin bir bileşimi vardır.Saponin yapısındaki temel bileşeni olan alfa-hederin’in
,bronş açıcı(bronkodilatör) ve salgıyı arttırıcı (sekretolitik)etkisi gerek bilimsel
,gerekse klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur.1 bardak kaynar suya,1 tatlı kaşığı
parçalanmış bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AYRIK
OTU: Solunum yolları iltihabına karşı oldukça etkilidir.1
bardak kaynar suya 5-6 gr bitki konur,günde 2-3 bardak içilir.
ISIRGAN
OTU:1
bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak ve kök karışımı konur,4-5 dk demlenir,günde
2-3 bardak içilir.
İNCİR:Yarım
litre kaynayan suya 10-15 tane kuru incir atılır, kaynatma kabının ağzı kapalı olarak
10 dk kaynatılır,ılıdıktan sonra günde 2-3
defa aç karnına içilir.
İNCİR
YAPRAĞI: İncirin meyve zamanındaki yaprakları kurutulur,toz
haline getirilir,balla karıştırılarak yenir.
HÜSNÜ
YUSUF ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya ,5-6 gr çiçek konur,4-5
dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
AYVA
YAPRAĞI:1 bardak suya 5-6 gr bitki konur,4-5 dk
kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
KARAAĞAÇ
KABUĞU:İltihaplanmış mukoza zarını yatıştırıcı müsilajla
sararak iyileşmesini sağlar.1 bardak suya 5-6 gr parçalanmış kabuk konur,10 dk kaynatılır,günde
2-3 bardak içilir.
FARE
KULAĞI:1 bardak kaynar suya ,1 tatlı kaşığı bitki konur,4-5 dk
beklenir,günde 2 bardak içilir.
PELİN
OTU:
Akciğer iltihaplarına iyi gelir.1 bardak kaynar suya,5-6 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,
günde 4-5 defa 1 tatlı kaşığı içilir.
SARMISAK
:
Bol miktarda yenmelidir.Antiviral ve anti bakteriyel etken maddeleri içerir.
OKALİPTÜS: Etkili
balgam söktürücüdür.Kaynayan suya parçalanmış bitki konur,buharı solunur.Ayrıca kaynayan suya
5-6 gr parçanmış bitki konur,ağzı kapalı
kapta 4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
MEYAN KÖKÜ:Viral
enfeksiyon tedavilerinde klinik uygulamaya konulmuştur.Ayrıca içerdiği saponinler,yüzey
aktif özelliği nedeniyle balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur.(Balgam
söktürücü) 1 bardak kaynar suya ,10 gr dövülmüş kök konur,10 -15 dk beklenir,günde
2-3 bardak içilir.Tansiyonu yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
AT KUYRUĞU:İçerdiği silisyum nedeniyle akciğerlere faydalıdır.1
bardak kaynar suya ,5-10 gr bitki konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak
içilir.
KARAHİNDİBA:Üst
ve alt solunum yolları hastalıklarında,bitkinin kökü ile birlikte yaprakları
pişirilerek yenir.
HANIMELİ:Özellikle
çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları
dahi işe yarar.1 bardak kaynar suya 5-6 gr çiçek veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
PANAMA
KABUĞU:1 bardak suya,yarım çay kaşığı kök konur,5-10 dk
kaynatılır,2 saatte bir 1 çay bardağı içilir.
ÇÖRTÜK
OTU (ZUFA OTU):1bardak kaynar suya 6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı
bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak
içilir.
OKALİPTÜS
YAPRAĞI: 1bardak kaynar suya
6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
TURP:Turp
sıkılır,suyu balla tadlandırılarak,günde 1 çay bardağı içilir.(Şeker hastaları bal
kullanmamalıdır.)
GRİNDELİA
ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya suya 6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı
bir kapta bekletilir,günde 2-3 bardak
içilir.
ZENCEFİL:1 bardak
kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ
OTU KÖKÜ:1 bardak suya,5-10 gr biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde
2-3 bardak içilir.