BRONŞİT
Akciğerdeki büyük ve orta çaptaki bronşların mukozasında oluşan iltihabik süreçtir.Vücutta Magnezyum  seviyesi düştükçe,bronşit,astım gibi solunum yolları hastalıklarına yakalanma  riski de yükselmektedir.Magnezyum içeren besinler: semizotu,yeşil fasulye,ıspanak,marul,fındık,ceviz,susam,balık,süt ürünleri,kakao,yağsız et.Öksürükte kullanılan bitkiler bu hastalıkta da kullanılabilir.Ayrıca aşağıdaki bitkiler de etkilidirler.

SIĞIR KUYRUĞU:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Çiçeğin tüyleri çok ince ve batıcı olduğundan, pamuktan veya 3-4 kat gazlı bezden süzerek içilmelidir.
HATMİ (GÜL HATMİ):1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir. Veya 1 bardak suya 5-10 gr hatmi kökü konur, 8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
EBEGÜMECİ:1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek,yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SİNİR OTU:5-10 gr yaprak 4-12 saat 1 bardak  suda bekletilir, günde 2-3 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
ADAÇAYI: 1 bardak  kaynar suya  5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.1- 2 hafta süreyle kullanılmalıdır.Balgam söktürür.Ancak adaçayı tansiyonu yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
DEFNE YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya ,5 gr ufalanmış  bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KETEN TOHUMU:Toz haline getirilir,balla macun yapılır,içerisine 1 kaşık karabiber,1 kaşık  biraz ezilmiş çörek otu konur,1 tane limon sıkılır,yenir.(Özellikle allerjik bronşitte)
Keten tohumu tozu,sıcak su ile lapa yapılır,göğüsün üzerine sarılır.
DUVAR SARMAŞIĞI(YER SARMAŞIĞI):Saponin  bakımından zengin bir bileşimi vardır.Saponin yapısındaki temel bileşeni olan alfa-hederin’in ,bronş açıcı(bronkodilatör) ve salgıyı arttırıcı (sekretolitik)etkisi gerek bilimsel ,gerekse klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur.1 bardak kaynar suya,1 tatlı kaşığı parçalanmış bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AYRIK OTU: Solunum yolları iltihabına karşı oldukça etkilidir.1 bardak kaynar suya 5-6 gr bitki konur,günde 2-3 bardak içilir.
ISIRGAN OTU:1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak ve kök karışımı konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
İNCİR:Yarım litre kaynayan suya 10-15 tane kuru incir atılır, kaynatma kabının ağzı kapalı olarak 10 dk kaynatılır,ılıdıktan sonra günde  2-3 defa aç karnına içilir.  

İNCİR YAPRAĞI: İncirin meyve zamanındaki yaprakları kurutulur,toz haline getirilir,balla karıştırılarak yenir.
HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya ,5-6 gr çiçek konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
AYVA YAPRAĞI:1 bardak suya 5-6 gr bitki konur,4-5 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
KARAAĞAÇ KABUĞU:İltihaplanmış mukoza zarını yatıştırıcı müsilajla sararak iyileşmesini sağlar.1 bardak suya 5-6 gr parçalanmış kabuk konur,10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
FARE KULAĞI:1 bardak kaynar suya ,1 tatlı kaşığı bitki konur,4-5 dk beklenir,günde 2 bardak içilir.
PELİN OTU: Akciğer iltihaplarına iyi gelir.1 bardak kaynar suya,5-6 gr bitki konur,4-5 dk demlenir, günde 4-5 defa 1 tatlı kaşığı içilir.
SARMISAK : Bol miktarda yenmelidir.Antiviral ve anti bakteriyel  etken maddeleri içerir.
OKALİPTÜS: Etkili balgam söktürücüdür.Kaynayan suya parçalanmış  bitki konur,buharı solunur.Ayrıca kaynayan suya 5-6 gr  parçanmış bitki konur,ağzı kapalı kapta 4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.

MEYAN KÖKÜ:Viral enfeksiyon tedavilerinde klinik uygulamaya konulmuştur.Ayrıca içerdiği saponinler,yüzey aktif özelliği nedeniyle balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur.(Balgam söktürücü) 1 bardak kaynar suya ,10 gr dövülmüş kök konur,10 -15 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.Tansiyonu yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır. 
AT KUYRUĞU:İçerdiği silisyum nedeniyle akciğerlere faydalıdır.1 bardak kaynar suya ,5-10 gr bitki konur,4-5 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.

KARAHİNDİBA:Üst ve alt solunum yolları hastalıklarında,bitkinin kökü ile birlikte yaprakları pişirilerek yenir.
HANIMELİ:Özellikle çiçekleri zatürre,bronşit,grip,soğuk algınlığına iyi gelir.Kışın ise yaprakları dahi işe yarar.1  bardak  kaynar suya 5-6 gr çiçek  veya 8-10 gr yaprak konur,4-5 dk  beklenir,günde 2-3 bardak içilir.

PANAMA KABUĞU:1 bardak suya,yarım çay kaşığı kök konur,5-10 dk kaynatılır,2 saatte bir 1 çay bardağı içilir.

ÇÖRTÜK OTU (ZUFA OTU):1bardak kaynar suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1bardak kaynar suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
TURP:Turp sıkılır,suyu balla tadlandırılarak,günde 1 çay bardağı içilir.(Şeker hastaları bal kullanmamalıdır.)
GRİNDELİA ÇİÇEĞİ:1 bardak kaynar suya suya  6-8 gr bitki konur,4-5 dakika ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir,günde 2-3 bardak içilir.
ZENCEFİL:1 bardak kaynar suya ,1 çay kaşığı toz zencefil konur,10 dk beklenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ OTU KÖKÜ:1 bardak suya,5-10 gr  biraz ezilmiş kök konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.