SİRKE-ŞEKER:Gıcık için:Biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı
toz şeker yenir.
HATMİ (GÜL HATMİ):1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek
konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir. Veya 1 bardak suya 5-10 gr hatmi
kökü konur, 8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
EBEGÜMECİ:1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek,yaprak
konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SİNİR OTU:5-10 gr yaprak 4-12 saat 1 bardak suda bekletilir, günde 2-3 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek
konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
TARÇIN:1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı toz
halinde konur,5-10 dk bekletilir,süzülür,günde 2-3 bardak içilir.
TIBBİ KOKULU YONCA: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek
–yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SIĞIR KUYRUĞU:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve
yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Çiçeğin tüyleri çok ince
ve batıcı olduğundan, pamuktan veya 3-4 kat gazlı bezden süzerek içilmelidir.
KETEN TOHUMU:Kavrulur,toz haline getirilir,balla
karıştırılarak,yemeklerden evvel bir kaşık yenir.
BAL:Sıcak su içine biraz bal konur,limon sıkılarak içilir.Aynı
zamanda balgam söktürür.
KUŞBURNU:10 gr
çekirdeği çıkarılan bitki iyice toz haline getirilir,1 bardak kaynar
suda 8-10 dk demlenir,1 tatlı kaşığı balla karıştırılarak ,sıcak olarak günde
2-3 bardak içilir.(Şeker hastaları bal kullanmamalıdır)
IHLAMUR:1 bardak kaynar suya 5-10 gr bitki
konur,4-5 dk demlenir,günde 3-4 bardak içilir.
KURU ÜZÜM-ANASON TOHUMU:Bir miktar üzüm ,biraz anasonla macun
yapılır,yenir.
ANASON TOHUMU:1 bardak kaynar suya 2-4 gr biraz
ezilmiş tohum konur,5-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ OTU:1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçekli
dallardan ve ya kökünden konur, 8-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AVYA YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak
konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ARPA:1 kilo suya 1 avuç arpa konur,10-15 dk kaynatılır,bir günde
tüketilir.
YULAF:1 bardak suya 10 gr
yulaf konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
BALDIRIKARA:1 bardak kaynar suya 4-5 gr bitki
konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
HANIMELİ:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve
yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
MEYAN KÖKÜ:Viral enfeksiyon
tedavilerinde klinik uygulamaya konulmuştur.Ayrıca ,içerdiği saponinler,yüzey
aktif özelliği nedeniyle,balgamın
sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur.(Balgam söktürücü).1 bardak
kaynar suya 10 gr dövülmüş kök konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Tansiyonu
yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
TURP:Turp rendelenir,üzerine bal veya şeker konur,1 gün
bekletilir,çıkan sudan günde 3-4 çay kaşığı içilir.
ZENCEFİL:Biraz zencefil,balla karıştırılıp
macun haline getirilir, günde birkaç defa ,dilin üzerine konur,erimesi
beklenir.
ÇİTLENBİK:1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak
konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Meyvelerinde günde 20-25 gr
yenir.
KESTANE YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya ,5-10 gr yaprak
konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KEÇİ BOYNUZU: 1 bardak suya 10 gr parçalanmış meyve
konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
BÖĞÜRTLEN: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak
konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
LAHANA:Bir iki yaprak 5 dk kaynatılır,suyundan
günde 2-3 bardak içilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 8-10 gr çiçeğin
kökü konur,10-15 dk kaynatılır,günde
2-3 bardak içilir.
PATATES: Çok iyi yıkanmış 3-4 tane patates
kabuğu soyulmadan haşlanır,haşlama suyu nöbet
şekeri ile kaynatılır,günde 2 defa yudumlanarak içilir.
SOĞAN: İnce soğan dilimleri nöbet şekeri ile
birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır,saat başı 1 tatlı kaşığı
içilir.
İNCİR: 2 bardak süte, 2 tane kuru incir doğranır,hafif ateşte 10 dk
kaynatılır, 20 dk bekletilir,ılık olarak günde 2 bardak içilir.(Özellikle zatürre sonucu oluşan öksürüklerde etkilidir.)Ayrıca
kaynatılan incir de yenir.
SARMISAK:5 diş sarmısak iyice ezilir,1 bardak
sütle 5 dk kaynatılır,süzülür,günde 3-4 seferde tüketilir.
KEKİK: 1 bardak kaynar suya ,2-3 gr kekik
konur,4-5 dk kaynatma kabının ağzı kapalı olarak demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
FESLEĞEN: 1 bardak kaynar suya ,2-3 gr fesleğen
konur,4-5 dk kaynatma kabının ağzı kapalı olarak demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
ÇİLEK : 1 bardak kaynar suya 5-10 gr kök
konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Veya 1bardak kaynar suya 10 gr
yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AĞAÇ ZAMKI-SAKIZI (PÜSÜ) :Herhangi bir ağacın zamkı suda veya
sirke veya etil alkolde eritilerek
içilir.
MERSİN: Meyvesi toz haline getirilir,balla
macun yapılır ,yenir.
ELMA: Günde 2-3 tane taze elma yenir.1 bardak kaynar suya ,10-15
gr elma kurusu konur,8-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ELMA
veya ARMUT: 1
elma veya 1 armutun ortasına delik açılır, deliğin içine bal akıtılır,elma veya
armut , tamamen pişene kadar buharda
tutulur,ezip,yenir.
HARDAL PLASTERİ: 2 yemek kaşığı hardal tozu, 4 yemek
kaşığı un, 2 yemek kaşığı ılık su ile macun haline getirilir (sulu olursa un
ilave edilir), temiz bir bezin içine konur,göğüse ve sırta uygulanır.Cild yanmasın diye ,hardal lapasının uygulanacağı
bölgeye zeytinyağı sürülür.
YASEMİN (Beyaz çiçekli): 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak
içilir.
HURMA: Sabahları aç karnına birkaç tane hurma
yenir.
MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek ve
yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
MÜRVER: 1
bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde
2-3 bardak içilir.
REZENE: 1 bardak suya 4-5 gr biraz ezilmiş tohum konur, 10-15
dk kaynatılır , günde 2-3 bardak içilir.(Balgam söktürür.)
HUŞ AĞACI: 2 bardak suya, 2-3 tatlı kaşığı iyice
ezilmiş ağaç kabuğu konur,15-20 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
KARAHİNDİBA : 1
bardak kaynar süte 5-6 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir.İçilir.
GRİNDELİA: 1 bardak kaynar suya ,5-10 gr bitki konur,4-5 dk
demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Veya bitki toz haline getirilir,günde 10 gr
içilir.
MENEKŞE (Kokulu veya hercai menekşe): 1 bardak kaynar suya
5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
BOZ OT: 3 bardak suya 100 gr
ufalanmış bitki konur,su yarıya inene kadar kısık ateşte
kaynatılır,,süzülür,3/4 bardak balla karıştırılır,günde 2-4 çay kaşığı alınır.
KİRAZ: 30 gr kirazın üstü örtülecek kadar su
eklenir,birkaç limon dilimi ile 30 ml bal konur,kirazlar yumuşayana kadar kaynatılır,ateşten alınınca limon kabukları
ve kiraz çekirdekleri ayıklanır ,gerektikçe günde birkaç yemek kaşığı alınır.
MÜRSAFİ: 0.5gr-1 gr mürsafi toz halinde veya
balla karıştırılarak yenir.
DUVAR SARMAŞIĞI(YER SARMAŞIĞI):1 bardak kaynar suya,1 tatlı
kaşığı parçalanmış bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.