ÖKSÜRÜK



SİRKE-ŞEKER:Gıcık için:Biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı toz şeker yenir.
HATMİ (GÜL HATMİ):1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir. Veya 1 bardak suya 5-10 gr hatmi kökü konur, 8-10 dk kaynatılır,günde 1-2 bardak içilir.
EBEGÜMECİ:1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek,yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SİNİR OTU:5-10 gr yaprak 4-12 saat 1 bardak  suda bekletilir, günde 2-3 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
TARÇIN:1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı toz halinde konur,5-10 dk bekletilir,süzülür,günde 2-3 bardak içilir.
TIBBİ KOKULU YONCA: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek –yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 1-2 bardak içilir.
SIĞIR KUYRUĞU:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Çiçeğin tüyleri çok ince ve batıcı olduğundan, pamuktan veya 3-4 kat gazlı bezden süzerek içilmelidir.
KETEN TOHUMU:Kavrulur,toz haline getirilir,balla karıştırılarak,yemeklerden evvel bir kaşık yenir.
BAL:Sıcak su içine biraz bal konur,limon sıkılarak içilir.Aynı zamanda balgam söktürür.
KUŞBURNU:10 gr  çekirdeği çıkarılan bitki iyice toz haline getirilir,1 bardak kaynar suda 8-10 dk demlenir,1 tatlı kaşığı balla karıştırılarak ,sıcak olarak günde 2-3 bardak içilir.(Şeker hastaları bal kullanmamalıdır)
IHLAMUR:1 bardak kaynar suya 5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 3-4 bardak içilir.
KURU ÜZÜM-ANASON TOHUMU:Bir miktar üzüm ,biraz anasonla macun yapılır,yenir.
ANASON TOHUMU:1 bardak kaynar suya 2-4 gr biraz ezilmiş tohum konur,5-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ANDIZ OTU:1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçekli dallardan ve ya kökünden konur, 8-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AVYA YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ARPA:1 kilo suya 1 avuç arpa konur,10-15 dk kaynatılır,bir günde tüketilir.
YULAF:1 bardak suya  10 gr yulaf konur,8-10 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
BALDIRIKARA:1 bardak kaynar suya 4-5 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
HANIMELİ:1 bardak kaynar suya 4-5 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
MEYAN KÖKÜ:Viral enfeksiyon tedavilerinde klinik uygulamaya konulmuştur.Ayrıca ,içerdiği saponinler,yüzey aktif özelliği  nedeniyle,balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur.(Balgam söktürücü).1 bardak kaynar suya 10 gr dövülmüş kök konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Tansiyonu yükselttiğinden dikkatli olunmalıdır.
TURP:Turp rendelenir,üzerine bal veya şeker konur,1 gün bekletilir,çıkan sudan günde 3-4 çay kaşığı içilir.
ZENCEFİL:Biraz zencefil,balla karıştırılıp macun haline getirilir, günde birkaç defa ,dilin üzerine konur,erimesi beklenir.
ÇİTLENBİK:1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Meyvelerinde günde 20-25 gr yenir.
KESTANE YAPRAĞI:1 bardak kaynar suya ,5-10 gr yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
KEÇİ BOYNUZU: 1 bardak suya 10 gr parçalanmış meyve konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
BÖĞÜRTLEN: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
LAHANA:Bir iki yaprak 5 dk kaynatılır,suyundan günde 2-3 bardak içilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 8-10 gr çiçeğin kökü   konur,10-15 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
PATATES: Çok iyi yıkanmış 3-4 tane patates kabuğu soyulmadan haşlanır,haşlama suyu nöbet  şekeri ile kaynatılır,günde 2 defa yudumlanarak içilir.
SOĞAN: İnce soğan dilimleri nöbet şekeri ile birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır,saat başı 1 tatlı kaşığı içilir.
İNCİR: 2 bardak süte,  2 tane kuru incir doğranır,hafif ateşte 10 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir,ılık olarak günde 2 bardak içilir.(Özellikle  zatürre sonucu oluşan öksürüklerde etkilidir.)Ayrıca kaynatılan incir de yenir.
SARMISAK:5 diş sarmısak iyice ezilir,1 bardak sütle 5 dk kaynatılır,süzülür,günde 3-4 seferde tüketilir.
KEKİK: 1 bardak kaynar suya ,2-3 gr kekik konur,4-5 dk kaynatma kabının ağzı kapalı olarak demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
FESLEĞEN: 1 bardak kaynar suya ,2-3 gr fesleğen konur,4-5 dk kaynatma kabının ağzı kapalı olarak demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ÇİLEK : 1 bardak kaynar suya 5-10 gr kök konur,10-15 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Veya 1bardak kaynar suya 10 gr yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
AĞAÇ ZAMKI-SAKIZI (PÜSÜ) :Herhangi bir ağacın zamkı suda veya sirke veya etil alkolde  eritilerek içilir.
MERSİN: Meyvesi toz haline getirilir,balla macun yapılır ,yenir.
ELMA: Günde 2-3 tane taze elma yenir.1 bardak kaynar suya ,10-15 gr elma kurusu konur,8-10 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
ELMA  veya ARMUT: 1 elma veya 1 armutun ortasına delik açılır, deliğin içine bal akıtılır,elma veya armut , tamamen pişene kadar buharda  tutulur,ezip,yenir.
HARDAL PLASTERİ: 2 yemek kaşığı hardal tozu, 4 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı ılık su ile macun haline getirilir (sulu olursa un ilave edilir), temiz bir bezin içine konur,göğüse ve sırta uygulanır.Cild  yanmasın diye ,hardal lapasının uygulanacağı bölgeye zeytinyağı sürülür.
YASEMİN (Beyaz çiçekli): 1 bardak kaynar suya 5-10 gr  çiçek konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
HURMA: Sabahları aç karnına birkaç tane hurma yenir.
MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
MÜRVER: 1  bardak kaynar suya 5-10 gr çiçek ve yaprak konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
REZENE: 1 bardak  suya 4-5 gr biraz ezilmiş tohum konur, 10-15 dk kaynatılır , günde 2-3 bardak içilir.(Balgam söktürür.)
HUŞ AĞACI: 2 bardak suya, 2-3 tatlı kaşığı iyice ezilmiş ağaç kabuğu konur,15-20 dk kaynatılır,günde 2-3 bardak içilir.
KARAHİNDİBA    : 1 bardak kaynar süte 5-6 gr yaprak konur,8-10 dk demlenir.İçilir.
GRİNDELİA: 1 bardak  kaynar suya ,5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.Veya bitki toz haline getirilir,günde 10 gr içilir.
MENEKŞE (Kokulu veya hercai menekşe): 1 bardak  kaynar suya  5-10 gr bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.
BOZ OT: 3 bardak suya 100  gr  ufalanmış bitki konur,su yarıya inene kadar kısık ateşte kaynatılır,,süzülür,3/4 bardak balla karıştırılır,günde 2-4 çay kaşığı alınır.
KİRAZ: 30 gr kirazın üstü örtülecek kadar su eklenir,birkaç limon dilimi ile 30 ml bal konur,kirazlar yumuşayana kadar  kaynatılır,ateşten alınınca limon kabukları ve kiraz çekirdekleri ayıklanır ,gerektikçe günde birkaç yemek kaşığı alınır.
MÜRSAFİ: 0.5gr-1 gr mürsafi toz halinde veya balla karıştırılarak yenir.

DUVAR SARMAŞIĞI(YER SARMAŞIĞI):1 bardak kaynar suya,1 tatlı kaşığı parçalanmış bitki konur,4-5 dk demlenir,günde 2-3 bardak içilir.