KANSIZLIK
ARI
POLENİ :Bileşiminin yaklaşık yarısı polisakaritlerden (kompleks
şeker) meydana gelmiştir.İçinde ayrıca;
vitaminler,yağ,lipit,proteinler,aminoasitler vardır.Antioksidan
özelliği;yapısında bulunan fenolik bileşenler (fenolik asitler,flavonoitler) ve
karotenoit’lerden kaynaklanmaktadır.Kemik iliğindeki kırmızı kan hücrelerini
arttıran biyolojik bir uyarıcıdır.
Günde 1 çay kaşığı alınmalıdır.
KOLİN
:Vücudumuzda
hücre zarında bulunan fosfolipitlerin temel bileşenidir.Az miktarda karaciğerde
sentezlenmektedir.Ancak,bazen (yoğun stresli
yaşam koşullarında,pankreas ve bağırsak
hastalıklarında,alkollü içki tüketiminde) vücutta üretilen miktar yeterli
olamamaktadır.Ayrıca;folik asit bakımından yetersiz beslenme de ,vücudun
koline olan ihtiyacını arttırmaktadır.Bu taktirde dışarıdan desteklenmesi
gerekebilir.Eksikliği kansızlığa neden olabilmektedir.En zengin hayvansal kaynaklar:Dana
karaciğeri,yumurta ,dana bifteği.Bitkisel kaynaklar ise:yer fıstığı,karnabahar
.
MALT:Başta
arpa olmak üzere ,tahıllardan elde edilir.İçeriğinde oldukça fazla demir vardır.Günde
1/3 fincan içilebilir.Sütle de karıştırılabilir.